Și a fost seară și a fost dimineață

Ken Follet


Evul mediu întunecat, așa cum a fost denumită perioada de după căderea Imperiului Roman de apus până la înscăunarea lui Carol cel Mare, m-a fascinat dintotdeauna. Nu numai pentru că este destul de puțin acoperita din punct de vedere literar, dar și datorită decăderii civilizației post-romanice. Ken Follet, autor excepțional ce își documentează documentează cu seriozitate fundalul istoric al cărților sale, redându-l cu o mare acuratețe și propunând personaje complexe și bogate în nuanțe și culori, ne propune o saga interesanta a sfârșitului primului mileniu in Anglia medievală.

Romanul de față este un prolog al celebrei trilogii "Stâlpii Pământului", publicată la noi de editura Rao.

Edgar, un tânăr țăran englez, constructor de nave, după cum singur se caracterizează, trăiește împreună cu familia, "ma";"pa"" și 2 frați mai mari in Combe, un sat pe malul râului, o așezare destul de populata pentru standardele vremii. 

Acesta este îndrăgostit de o localnică cu care se pregătește să fugă, să-și construiască o viața împreună. Din păcate pentru el, exact in acel moment are loc un atac al vikingilor, in urma căruia femeia iubita moare, împreună cu tatăl lui și mulți alți localnici. De asemenea locuință le este distrusa complet.

Este obligat să se mute împreună cu restul familie într-un alt sat unde va începe o viața nouă de fermier. Trebuie spus că Edgar este un tânăr strălucit, foarte inteligent, mult superior celorlalți. Din momentul mutării, existența lui intra într-un vârtej de intrigi și lupte intre nobili, biserică și rege, la care participă activ, ajutat de fratele Aldred, de asemenea personaj important și de Ragna, fiica unui nobil normand, căsătorită cu Wilfwulf, contele acelor asezaminte. Intriga romanului se țese intre Edgar, Ragna și aliații lor pe de o parte si Wilfwulf împreună cu cei doi frați și familiile lor pe de cealaltă parte. Lupta dintre cele 2 tabere, se împletește cu dragostea pură, pasiunea oarbă, trădare, abnegație și destin implacabil.

O lectură pe cât de pasionantă pe atât de educativă. Te va captiva și nu vei putea lăsa cartea din mână până la final.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Va rog sa folosiți un limbaj decent, fara jigniri sau atacuri la persoană

Postări populare de pe acest blog

Triumful soarelui