Berlin 1961

Frederick Kempe

KENNEDY, HRUSCIOV si cel mai periculos loc din lume

Voi incerca sa comentez din perspectiva personala anumite carti, despre care n-am prea gasit mare lucru prin media actuala.

Rog ingaduinta la critica, este prima incercare de acest gen a subsemnatului!

Datorita in special pandemiei, am reusit performanta in ultimul an sa devorez un numar respectabil de carti, romane din toate categoriile: istorice, fantasy, spionaj, beltristica, etc. Unele au fost chiar bunicele, altale nu prea, dar am avut si cateva care efectiv m-au impresionat si as putea spune ca mi-au schimbat optica asupra realitatii imediate cat si a trecutului nu foarte indepartat.

Berlin 1961 face parte din ultima categorie.

O carte document, care contrar aparentei, nu trateaza neaparat razboiul rece, un subiect exhaustiv dealtfel.

Nici vorba de asa ceva, chiar se termina exact in momentul ridicarii zidului ce a generat, practic, schimbarea paradigmei mondiale.

Exact cum apare si in titlu, este prezentat (cu ajutorul documentelor putin accesibile publicului larg, a stenogramelor, a discutiilor private ) anul de referinta 1961, analizat prin actiunile antagonice ale protagonistilor Kennedy si Hrusciov.

Poate pare plictisitor, o carte dedicata pasionatilor de istorie ati spune, se poate...nu neg, dar are o particularitate care pe mine m-a atras puternic: il prezinta pe Domnul Kennedy intr-o lumina altfel, total deosebit de ceea ce stiam despre el.

De fapt ce stiu eu despre JFK?

Carisma de playboy, golful porcilor(vag), asasinatul din Dallas, cumva un knight in shining armor.

Ei bine cartea de fata prezinta un altfel de JFK.

Nevrotic, nehotarat, posibil dependent de droguri, bolnav copt (cum ar spune romanul neaos) egocentric grav etc...

Mi s-a format cumva o parere cum ca, daca n-ar fi murit asasinat, ar fi fost, posibil, printre cei mai slabi presedinti ai SUA(exceptandu-l pe Trump, desigur).

In privinta lui Hrusciov, am o amintire cu un film vechi, in care Stalin impreuna cu marimile URSS de atunci printre care si Nichita Sergheevici, erau intr-un tren iar Stalin ii tot punea pe astia sa faca pe mascaricii: sa danseze, sa mearga in patru labe, sa cante... Hrusciov a dansat cazacioc. Si a supravietuit. A luat puterea si l-a dezvaluit lumii pe Stalin.

Asta cam spune tot, vulpe batrana, calit in batalii crunte. La propriu. Se cunoaste ca a participat la Stalingrad.

Un urs sovietic uns cu toate alifiile versus un gigolo american, depasit total de situatia existenta in acel moment, dar salvat de carisma incredibila ce s-a creat in jurul lui.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Și a fost seară și a fost dimineață

Triumful soarelui